Alle barn er ulike, også når det gjelder søvn. Når vi sover bearbeider hjernen alle inntrykk den har fått gjennom dagen, og vi kjenner alle på at søvn er helt avgjørende for at vi skal fungerer. Mangel på søvn kan være med å øke stressnivået i kroppen, og et overtrøtt barn kan streve med å regulere følelsene sine. Vi som er voksne kan bli passive eller slappe når vi mangler søvn, mens mange barn kan reagere helt motsatt. De blir mer urolige, og kan få vanskeligheter med å sovne.
Tenk deg at du nettopp har hentet barnet ditt i barnehagen, barnet har nettopp sluttet å sove på dagtid, og er tydelig trøtt. Veien hjem er kort, men ikke kort nok, og barnet ditt sovner. Minuttene med søvn på vei hjem fører til at barnet ditt ikke legger seg til normal tid, og kanskje det også sover dårlig og våkner tidligere enn det pleier neste dag? Dette er ikke uvanlig, og trolig «bare» en krevende overgangssituasjon for barnet ditt og resten av familien.
Mange barn strever i overgangen fra å sove på dagtid. Dersom barnet ditt er i ferd med å slutte å sove på dagtid, men likevel ikke klarer å holde seg våken til leggetid kan det være lurt å la barnet få en sovestund i barnehagen. Selv om det kanskje betyr utsatt leggetid en liten periode. Sannsynligvis får barnet bedre dager i barnehagen, og dere får hyggeligere ettermiddager hjemme. I tillegg vil barnet ditt trolig få bedre nattesøvn. Behovet for søvn på dagtid vil gradvis gå over av seg selv.
Mange foreldre spør barnehagen om barnet kan vekkes etter en liten sovestund, for eksempel etter en time. Årsaken til dette er vanligvis et ønske om at barnet skal bli trøtt igjen til kvelden og leggetid. Det er mange ulike meninger og holdninger til dette, men dessverre ikke noe fasitsvar. Noen mener slik vekking ødelegger mer for søvn og hvile enn å få sove ordentlig ut, mens andre mener det motsatte. Her bør barnehagen og familien snakke godt sammen og samarbeide om den løsningen som er best for det individuelle barnet. Ingen barn er like!
Tips!