Å kjøpe de første bleiene, i bitteliten størrelse, er en helt spesiell og fin opplevelse for nybakte foreldre. Etter hvert blir barnet større, og bleieinnkjøpene blir ikke like spennende. Ikke bare er det dyrt og krevende med bleiebarn, det er også sosiale normer som forteller oss at det er på tide å slutte med bleie når barnet nærmer seg en viss alder.
Sett fra barnet ditt sitt perspektiv er det hverken dyrt eller krevende med bleier. Ofte kjenner ikke barn så mye på de sosiale normene heller. For mange barn er bleia først og fremst trygg, god og kjent. Det er viktig å søke å forstå barnet ditt sitt perspektiv når du planlegger for bleieavvenning. Har barnet ditt allerede kjent på de sosiale normene, og selv er motivert for å slutte med bleie, pleier det å gå greit. Selv om du selvsagt må regne med en del uhell, prøving og feiling. Om barnet ditt ikke er motivert for å slutte kan det bli en mer krevende jobb, både for barnet, deg som er forelder og for barnehagen.
Er barnet ditt motivert for bleieslutt, og har lyst til å forsøke seg uten bleie, er det bare å sette i gang. Det er lurt å kjøpe inn en mengde truser og gjerne også noen praktiske underlag til f.eks. bilturer, sengemadrassen og til andre situasjoner der et uhell vil være leit. I denne perioden er det viktig å gå ofte på potte eller do, rett og slett for å bli kjent med egen kropp og sine egne signaler. Ofte kan voksne som kjenner barnet godt observere når det er «ting på gang», og minne barnet på at det er på doen det skal skje.
I starten er det vanlig med mange uhell. Forsøk å tenk på uhell som en påminnelse om at kroppen fungerer som den skal og at doen finnes. Noen barn blir lei seg når de har uhell. Da er det viktig at du viser både med stemme, kroppsspråk og ord at det er helt ok å ikke rekke do. Du kan for eksempel si: «Oj, har du tissa, så bra! Da skynder vi oss på do og ser om det kommer noe mer..». For noen barn er denne perioden kort, mens den varer lenger for andre. Det er opp til oss voksne å holde motivasjonen oppe, og husk at det er ikke er noen skam å bruke bleie igjen i perioder, særlig dersom barnet selv ønsker det. Sånn er det for oss voksne også, det er ikke alltid vi klarer å holde motivasjonen over tid i krevende omstillinger. Det betyr ikke at øvingen er bortkastet, men at øvingsperioden tar litt lenger tid enn vi kanskje hadde håpet.
Om barnet ditt ikke er motivert er det som regel lurt å vente litt med å legge bort bleiene. De aller fleste barn kjenner etter hvert at de har lyst til å forsøke. Noen barn virker imidlertid ganske upåvirket av det som skjer rundt dem, mens du kanskje mener at barnet ditt er klar for å forsøke allikevel. Da kan du forsøke en gradvis avvenning. Legg bort bleia i noen kortere sammenhenger, for eksempel når dere er hjemme i helgen.
Om barnet ditt ikke får det til, eller absolutt ikke vil, er det etter vår erfaring ikke så lurt å presse dette gjennom, selv om du egentlig synes det er på tide. Tenker du at du vil legge inn en ekstra motivasjon kan en stjernekalender være motiverende for noen barn. Da kan barnet ditt få en stjerne (klistremerke eller tegning) hver gang hen forsøker å gå på do. Når et visst antall stjerner er oppnådd kan f.eks. belønningen være noe dere ikke ville gjort ellers, og som barnet ditt har lyst til. Kanskje bake sin helt egenkomponerte kake? Eller kanskje dere kan gå på lommelykttur i mørket?
Her er det mange ulike meninger og oppfatninger. Noen barn synes potte er tryggere enn do, mens andre barn helst vil gå på ordentlig do. Mange synes det er fint å bruke et tilpasset dosete som gjør det lettere for barnet, mens andre synes det går greit uten. Prøv dere fram og finn ut hva som passer best!
Noen barn starter bleieavvenningen i sommerferietiden når de går lettkledde rundt og kanskje kan tisse litt her og der. Da er ikke uhell så farlig, og det er enklere å bli kjent med kroppens signaler. Slik kan veien til å begynne å bruke doen være enklere. Finn ut hva som passer for barnet ditt og dere.
Noen barn har fysiske eller kognitive utfordringer som gjør at bleieavvenning er en mye større sak enn det som er beskrevet i denne teksten. For mange av disse vil noen av de samme prinsippene og rådene gjelde, mens for andre krever det helt egne innsatser og tiltak.